Hinner precis hem från jobbet innan det börjar hagla eller snöa eller både och. Det är +1 grad ute nu och en öppen fråga om jag ska köra till jobbet i morgon eller om jag ska återgå till kollektivtrafik några dagar. Jag tycker om när våren tvekar men lite varmare vore inte dumt.
Annars är det kul att vara igång och köra regelbundet igen. Hojen går fint efter senaste servicen. Ny kopplingsvajer har gjort att det inte klonkar riktigt lika mycket när jag växlar. De nya däcken känns helt okej men jag borde ha insisterat på TKC 70 ändå, som jag mejlade om men som verkstaden missade och därför inte hade hemma. Varenda liten ojämnhet i asfalten verkar kännas med de nya däcken på ett sätt jag inte kan påminna mig om kändes med de tidigare.
Jag frågade om justeringsskruven på höger sida, den jag fick ut-borrad förra året för att den hade rostat fast, och varför den är glapp efter det. Tydligen blir det så när man borrar ut en skruv: ett minimalt glapp. Det ska inte vara någon fara så länge låsmuttern är ordentligt åtskruvad. Justeringsskruvarnas enda funktion är att få bakhjulet i rätt läge när man skruvar fast det vid t.ex. däckbyte, så hjulet sitter rakt. Justeringsskruvarna tar ingen belastning sedan. Då verkar det korkat att de ska vara skruvade in i baksvingen, och att om en av dem rostar fast och inte går att få loss, då får jag byta hela baksvingen. Man borde ha en insatsliknande konstruktion i stället, som man enkelt kan skruva loss från baksvingen och ersätta med en ny om det skulle behövas. Jag är ingen ingenjör, tekniker eller mekaniker, men nuvarande lösning ter sig som ett feltänk.