Honda BMW

Honda med Biltema-box och BMW-skylt

Den registreringsskylten på en Honda CB under en topbox från Biltema 🙂

Annars, det fortsätter att vara outhärdligt varmt. En värmebölja är kul en vecka eller kanske två, sedan är det bra, sedan vill jag ha omslag i vädret. Jag ser fler och fler som kör motorcykel i shorts och t-shirt, även på vägar med höga hastigheter. Jo, jag förstår dem och är lite sugen själv, men nej, jag vågar inte. Det är fullt ställ alltid, dock inget foder sådana här varma dagar. När jag körde hem från jobbet i dag på e.m. var det tryckande varmt. Jag vet inte om det var jag eller hojen i den här värmen, men det gick trögt att köra i dag och väghållningen kändes konstig, som om det var klister på däcken. Jag längtar efter svalare vindar och regn.

Klippan

Källnavägen - utsikt mot E4Var och hälsade på en vän i Klippan i dag. Jag kom i väg på e.m. och fin-körde hela vägen: Malmövägen till Lomma, Södra västkustvägen till Bjärred, Österleden in till Löddeköpinge, Högs byväg över till Kävlinge, 108 mot Teckomatorp, 106 till Svalöv, en glass i Kågered, Söderåsvägen upp till Stenestad, Stenestadsvägen ned till 21, till höger in mot Klippan en bit, 13 mot Ängelholm, Gamla vägen mot Tranarp, och till sist Källnavägen under E4 och en bit till. Vädret var mestadels fint, jag märkte inte av åskskurarna men såg spåren efter dem, särskilt i Svalöv. Till middag bjöds det på suveränt goda pannbiffar, kokt färskpotatis och stekt lök – mums! Trevligt samtal också. Vi körde till Åstorp för att köpa lite kaffe men det var sent, så jag körde hemåt sedan ist. Jag körde lite på måfå och hittade så småningom Bjuv via N Vram och körde 110 hem. Fin kväll. Fin dag. Hojen går bra och intrycket från i höstas består, att den rullar lite lättare sedan jag fick nya bakhjulet (för att åtgärda de skevande bakbromsskivorna). Vilket syns i bensinförbrukningen. Den varierar såklart beroende på hur man kör och vad det är för temperatur och luftfuktighet, och jag har inga siffror att stödja mitt påstående med, men jag brukar ha en förbrukning runt 0,5 l/mil på kortare sträckor och nu ligger den snarare runt 0,48 (jag tror den är ännu lägre på totalen för hela året). Eller så sammanfaller det med att jag kör bättre.

Tvättdag

NikWax Tech Wash - för MC-ställTvättdag i går. Efter drygt 3 000 mil i alla slags väder och vind och med ledning av en konstig odör i hallen där mc-stället hänger, var det dags för det. Jag har ett Lindstrands med jacka Qurizo och byxor Q-pants. Enligt tillverkaren ska man tvätta deras textil-gortex-ställ med Nikwax Tech Wasch och impregnera med Nikwax TX.Direct. Bäst att följa sådana råd när det gäller hi-tech-kläder. Jag trodde det skulle vara svårt att få tag i Nikwax, eller att jag skulle behöva specialbeställa det direkt från Lindstrands-Jofama, men det fanns på närmaste XXL – All Sports United.

Jag har tvättat sönder ett mc-ställ en gång, ett Halvarssons Amazonas. Jag vet inte varför, jag fick hjärnsläpp och gjorde typ 11 fel av 10 möjliga: tvättade i 40 grader med ett tvättmedel som iofs var avsett för funktionskläder men inte mc-ställ och avslutade med att torktumla! Jag tror hela stället faktiskt krympte lite, sömmarna i byxorna började gå upp och kardborre-fästena för skydden inuti jackan lossnade. So, whatever you do: följ tillverkarens tvättråd!

Den här gången använde jag rätt tvättmedel, rätt impregnering och tvättade i 30 grader handtvätt – utan att torktumla efteråt. Jacka och membran i en maskin, byxor och membran i den andra. Jacka och byxor impregnerade jag, inte membranen. Sedan fick allt dropptorka. Det gick bra. Jackan blev riktigt fin och ser ut som ny. Byxorna blev sådär och ser inte riktigt rena ut, men de tar ju mer skit.

Det var intressant att se hur ett mc-ställ är uppbyggt utifrån och in: ytterlager i något slags gortex, skydd för axlar och armbågar och knän och höfter, regntätt membran (som på Amazonas var laminerat på utsidan, vilket ger en lite blankare yta och gör att man i princip kan stå och duscha utan att bli blöt) och längst in ev. foder.

Rätt grepp om MC-skyddSkydden var lite meckiga att få fast igen, och få dem att sitta rätt precis där man vill ha dem. Tålamod. Jag tyckte det var enklast att först lägga skyddet på utsidan av plagget och måtta fram en uppfattning om ungefär var och hur det ska sitta, sedan hålla skyddet så att man täcker för kardborre-fästet, och när skyddet befinner sig på plats för man försiktigt bort handen och trycker fast skyddet. Det blir alltid lite efterjustering i alla fall – på och av, på och av, på och av med kläderna – innan skydden känns bra, men det gick ganska smidigt ändå.

Det känns skönt att ha tvätt av mc-ställ avklarat. Nu är det redo för ännu en säsong. Men det kanske inte ska dröja 3 500 mil innan jag tvättar det igen 🙂 Alla de där flugorna som dödskraschar mot en när man är ute och kör, tillsammans med regn och damm och pollen och avgaser och gummipartiklar… det blir en ganska illaluktande sörja till slut.

Total servicekostnad

Nu har jag iofs kört närmare 7 500 mil på relativt kort tid, gjort alla service som ska göras enligt serviceintervall, på auktoriserad och modern verkstad, inte snålat någonstans, och jag räknar in byte av däck och drivpaket som kanske inte borde räknas med i den fortlöpande motorservicen, men ändå… I och med dagens service har jag lagt ut 56 613 kr på att serva min Triumph Tiger 800, årsm. 2015, under lite drygt tre säsonger. Wow! Ge mig några säsonger till så har jag ju betalat den där hojen två gånger om. Och så undrar folk varför jag vill köra el-motorcykel i stället.

Service: nytt drivpaket

Nytt drivpaket i dag. Härligt! Men höger justeringsskruv har rostat fast och behöver borras bort. Jag fick en provisorisk lösning till nästa tid, den 12 juni. Behöver jag spänna kedjan före dess gör jag säkrast i att köra förbi verksta’n så hjälper de mig. Så, fortfarande inga långturer. När jag körde hem lade jag snart (egentligen med en gång) märke till att växeln satt högre än vanligt – jag stötte i den med stöveln varenda gång jag skulle växla, och det kändes helt annorlunda att växla överhuvudtaget. Vid monteringen av drivpaketet hade en liten skruv till en slags arm hamnat ett hack fel vilket ledde till att växelpedalen (den heter så i instruktionsboken) hamnade för högt och jag blev tvungen att använda ett lite annorlunda rörelsemönster för att växla än jag har gjort de första 7 400 milen. Fascinerande att uppleva hur tydligt det kändes. Och hur snabbt man börjar lära om. Men jag kan inte ha att behöva lyfta hela foten varenda gång jag ska växla, eller lägga i 6:an, så jag körde tillbaka till verksta’n som snabbt justerade tillbaka. Tack <3

Triumph Tiger 800: drivpaket, justeringsmutter, växelpedal